zondag 3 augustus 2014

Kabei Krioyo – The wonders of Creole hair

“Als je haar maar goed zit!”. Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar dit gezegde zo blijkt te kloppen als op Curaçao. Als je door de straten van het eiland loopt kom je overal de geweldigste kapsels tegen.

Fotografe Caroline Castendijk, die geboren is op het Curaçao en er nu weer ruim 4 jaar woont, ontdekte dat er een enorme ‘haarcultuur’ is onder de eilanders en in het bijzonder bij de Curaçaoënaars en, omdat ze visueel is aangelegd, besloot ze om al deze kapsels vast te leggen met de kleurrijke huizen van Curaçao als decor. Ze vroeg journalist Lisette Wellens, zelf van Curaçaose afkomst en met prachtig haar, om de interviews te doen en dit resulteerde in verrassende anekdotes.

De portretten laten niet alleen zien waarom mannen, vrouwen en kinderen kiezen voor een bepaald kapsel, maar vormen bovenal een mooi overzicht van alle kleurrijke mensen die op het eiland wonen. Ieder heeft zijn eigen, soms indringende, verhaal over het waarom zij hun haar wel of niet (meer) straighten, hoe vaak ze naar de kapper gaan en hoeveel tijd ze eraan besteden. Ze vertellen of het sociaal geaccepteerd is binnen hun gemeenschap, maar ook welke middeltjes ze gebruiken om hun haar in, of juist uit de krul te houden.

Het zijn korte en bondige verhaaltjes in het Engels geworden, heel luchtig gehouden… het is vooral een kijkboek met heel herkenbare verhalen voor velen onder ons.

Bron: Bonaire.nu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten